* UWAGA ODCINEK TEN MOŻE POWODOWAĆ TRUDNY DO OPANOWANIA GŁÓD. SŁUCHAĆ WYŁĄCZNIE ZE SŁODKIMI PRZEKĄSKAMI POD RĘKĄ*
Dzień dobry, dzień dobry!
Ten odcinek chodził mi po głownie od momentu, gdy tylko założyłam ZMACZNEGO. Musiały jednak minąć aż 3 lata, aby w końcu było mi dane go zrealizować. Dlatego tym bardziej jestem podekscytowana, że wreszcie mogę oddać w Państwa uszy podcast poświęcony łakociom, dzięki którym na co dzień życie jest nieco przyjemniejsze, natomiast bez których trudno (i lepiej w ogóle tego nie robić) wyobrazić sobie Święta! Mowa oczywiście o piernikach, jednak nie byle jakich, a kultowych i jedynych w swoim rodzaju (sic!) – PIERNIKACH TORUŃSKICH.
Kierowana głodem poznania ich historii pokonałam 500km, aby u samego źródła zaczerpnąć informacji o tym, skąd się wzięły i dlaczego są tak wyjątkowe. Teraz, wyposażona w całą wiedzę, którą przekazał mi Jakub Kopczyński, Dyrektor Marketingu Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A., przychodzę do Was z pachnącym przyprawą do piernika odcinkiem.
Z odcinka dowiecie się m.in.:
– Jak daleko sięga historia pierników?
– Jaki jest oryginalny przepis na toruńskie pierniki i co czyni je tak unikatowymi?
– Dlaczego to właśnie Toruń stał się piernikową stolicą?
– Jak powstała Fabryka Kopernik?
– Kiedy i w jaki sposób powstały Katarzynki oraz dlaczego są tak wyjątkowe?
– Po które pierniki najchętniej sięgają Polacy?
– Czym pierniczki alpejskie różnią się od toruńskich?