Wuzetka, Zygmuntówka, a może Napoleonka?
Historia którego z tych ciastek rozpoczęła się w Warszawie?
Wszystkich.
Okazuje się bowiem, że historia Warszawy to nie tylko rozbiory, wojny i powstania. Na jej kartach zapisały się również narodziny kilku wypieków, bez których obecnie trudno wyobrazić sobie polskie cukiernictwo. Również tam swoje początki miało wiele zwyczajów i praktyk, które obecnie wydają nam się normą, jednak wówczas budziły spore emocje.
Kiedy powstawał podcast ZMACZNEGO od razu wiedziałam, że nowe odcinki będą pojawiały się w czwartek – moim zdaniem, najbardziej kulinarny kulinarny dzień tygodnia. Dlaczego?
To nie może być przypadek (nawet jeśli jest!), że właśnie w tym dniu odbywały się Obiady… Czwartkowe, wyprawiane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, a także świętujemy TŁUSTY CZWARTEK!
Właśnie dlatego podchodzę do tego, najbardziej wyczekiwanego przez wielu Polaków, święta – bardzo poważnie. W zeszłym roku udałam się z mikrofonem do najbardziej kultowej pączkarni w Warszawie, aby dowiedzieć się, jaki jest sekret Pracowni Cukierniczej “Zagoździński”, w której pączki jadał sam Piłsudski.
Skoro temat pączków, niczym lukier wokół ust po pierwszym gryzie, liznęliśmy w zeszłym roku – tym razem zapraszam Was na spacer – spacer po cukierniczej mapie Warszawy wraz z Hanną Dzielińską, znaną również jako Hanka Warszawianka.
Hanka Warszawianka
https://www.facebook.com/ahankawarszawianka/