Już za kilka dni będziemy obchodzić piękną, setną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę. Nie ma najmniejszych wątpliwości, że jest to wspaniałe święto, które w zamyśle, choć z praktyką – szczególnie w kontekście politycznym, powinno ono nadać szarym jesiennym dniom nieco słońca.
Jednak nie każdy wie, że 11. listopada daje nam jeszcze jeden powód do świętowania! Tego bowiem dnia, w dniu św. Marcina, cała Wielkopolska – z Poznaniem na czele – zamienia się w stolicę słodkości.
Rogal Świętomarciński – polski croissant?
Rogal Świętomarciński to jeden z certyfikowanych produktów regionu Wielkopolski. Od momentu, kiedy kilka lat temu spróbowałam go po raz pierwszy, jest to jeden z moich ulubionych polskich wypieków. Co więcej, uważam że mógłby on godnie reprezentować nasz kraj na arenie międzynarodowej!
W momencie, kiedy zdecydowałam, że premiera pierwszego odcinka podcastu ZMACZNEGO przypadnie na połowę listopada, wiedziałam że to właśnie rogal będzie jego bohaterem. W poszukiwaniu informacji o tym iście królewskim wypieku, udałam się do Poznania. Na miejscu porozmawiałam z Panem Zbigniewem Piskorskim z piekarni Natura oraz z Maciejem Marcinkowskim z Rogalowego Muzeum.
Dzięki moim rozmówcom dowiedziałam się:
– Jaki jest przepis na prawdziwego Rogala Marcińskiego?
– Jaka jest historia Rogala Świętomarcińskiego?
– Czy skład Rogala Świętomarcińskiego zawsze był taki sam?
– Skąd wziął się sam rogal i co ma z tym wspólnego Turcja?
– Dlaczego Rogale Marcińskie w Lidlu i Biedronce to nie najlepszy pomysł?
– Gdzie w internecie można kupić Rogale Świętomarcińskie?
Rogalowe Muzeum
Rogale Świętomarcińskie przez internet
Piekarnia Natura
Zostań Patronem – dołóż swoją cegiełkę i otrzymuj nagrody!