[17.] Smalec zamiast lodów? 🍨📸 Kulisy sesji zdjęciowych jedzenia, czyli FOOD STYLING

Przeglądając strony magazynów kulinarnych, skrollując Instagram czy chociażby przechodząc obok popularnych kawiarni, widzimy zdjęcia przestawiające piękne i niezwykle apetyczne jedzenie. Już od samego patrzenia mamy ochotę wgryźć się w soczystego burgera lub wypić kawę z idealnie puszystą pianką. Powiedzenie “pożerać coś wzrokiem” jest jak najbardziej prawdziwe!

Nie tylko smak, ale też wygląd decyduje o tym, jak bardzo potrawa przypadnie nam do gustu. Doskonale wiedzą o tym m.in. styliści jedzenia. Do ich zadań należy na tyle umiejętnie przygotowanie, ułożenie a następnie sfotografowanie dania, aby pobudzić nasze kubki smakowe i zmysły. Niektóre dania nie wymagają wiele pracy. Są jednak i takie, którym trzeba poświęcić więcej uwagi oraz wykazać się niemałą kreatywnością. Co na przykład zrobić, gdy producent zażyczył sobie zdjęcia najnowszych lodów na gorącej plaży? Okazuje się, że i na to są sposoby. Opowiedziała mi o nich Anna Marciniak – stylistka jedzenia oraz zawodowy kucharz, dla której food styling nie ma żadnych tajemnic.

Dowiesz się m.in.:

– Food styling, czyli czym jest stylizacja jedzenia?
– Jakie triki stosuje się w stylizacji jedzenia?
– Czy fotografowane jedzenie jest sztuczne?
– Fotografia kulinarna – jak fotografować jedzenie?
– Jak zostać stylistą jedzenia?

Strona Ani
https://www.instagram.com/anna_marciniak_foodist
https://www.facebook.com/foodistsblogspotcom

Zostań Patronem – dołóż swoją cegiełkę!

Utwory wykorzystane w podcaście:

Sunny Looks Good on You – Midnight North

Redwood – Quincas Moreira

Suzuki’s Theme – Endless Love

You’re There – The Mini Vandals

Upsetter – The Mini Vandals

Obserwuj mnie na Instagramie!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.