Przeglądając strony magazynów kulinarnych, skrollując Instagram czy chociażby przechodząc obok popularnych kawiarni, widzimy zdjęcia przestawiające piękne i niezwykle apetyczne jedzenie. Już od samego patrzenia mamy ochotę wgryźć się w soczystego burgera lub wypić kawę z idealnie puszystą pianką. Powiedzenie “pożerać coś wzrokiem” jest jak najbardziej prawdziwe!
Nie tylko smak, ale też wygląd decyduje o tym, jak bardzo potrawa przypadnie nam do gustu. Doskonale wiedzą o tym m.in. styliści jedzenia. Do ich zadań należy na tyle umiejętnie przygotowanie, ułożenie a następnie sfotografowanie dania, aby pobudzić nasze kubki smakowe i zmysły. Niektóre dania nie wymagają wiele pracy. Są jednak i takie, którym trzeba poświęcić więcej uwagi oraz wykazać się niemałą kreatywnością. Co na przykład zrobić, gdy producent zażyczył sobie zdjęcia najnowszych lodów na gorącej plaży? Okazuje się, że i na to są sposoby. Opowiedziała mi o nich Anna Marciniak – stylistka jedzenia oraz zawodowy kucharz, dla której food styling nie ma żadnych tajemnic.
Dowiesz się m.in.:
– Food styling, czyli czym jest stylizacja jedzenia?
– Jakie triki stosuje się w stylizacji jedzenia?
– Czy fotografowane jedzenie jest sztuczne?
– Fotografia kulinarna – jak fotografować jedzenie?
– Jak zostać stylistą jedzenia?
Strona Ani
https://www.instagram.com/anna_marciniak_foodist
https://www.facebook.com/foodistsblogspotcom
Zostań Patronem – dołóż swoją cegiełkę!
Utwory wykorzystane w podcaście:
Sunny Looks Good on You – Midnight North
Redwood – Quincas Moreira
Suzuki’s Theme – Endless Love
You’re There – The Mini Vandals