Bez jakiego produktu nie wyobrażacie sobie życia? Ser, wędlina, kawa, a może… chleb? Chleb w polskiej kulturze a także kuchni zajmuje wyjątkowe miejsce. Wielu Polaków wyjeżdżających za granicę, często narzeka właśnie na brak dobrego pieczywa. Trzeba przyznać, że świeży, chrupiący bochenek to jeden z najmilszych i najlepiej pachnących produktów. Chleb nie tylko stanowi świetny dodatek do innych potraw, ale może też być posiłkiem sam w sobie; tosty, kanapki czy zwykła kromka posmarowana masłem.
Jednak w ostatnich latach reputacja chleba została nieco nadszarpnięta. Z jednej strony – zwolennicy teorii, że to właśnie on jest odpowiedzialny za otyłość (przecież CHLEB TUCZY!). Warto więc w tym miejscu przypomnieć, że to nie konkretny produkt, a nadmiar kalorii, tuczy. Z drugiej strony – przeciwnicy glutenu, który po cichu nas zabija. Również w tym przypadku dobrze byłoby zachować zdrowy rozsądek i nie ulegać modom, a słuchać własnego organizmu.
Na szczęście, jak podaje Vogue Polska, ten może być dla pieczywa przełomowy! Według kulinarnych prognoz na 2019, na nowo docenimy chleb, szczególnie ten z rzemieślniczych piekarni. Pośród wymienionych przez magazyn piekarni, znalazło się warszawskie Pochlebnie należące do Justyny Rzepeckiej. Co ciekawe to właśnie z Justyną spotkałam się kilka tygodni temu, aby nagrać podcast i porozmawiać o chlebie.
Dowiesz się m.in.:
– Jaki jest sekret doskonałego chleba?
– Co jest lepsze zakwas czy drożdże?
– Jak zrobić zakwas na chleb?
– Jak upiec domowy chleb na zakwasie?
– Dlaczego chleb pleśnieje?
– W jaki sposób przechowywać chleb?
– Dlaczego powstają dziury w chlebie?
– Jak upiec swój pierwszy chleb?
zdjęcia pochodzą z Fb/Pochlebnie
Piekarnia Pochlebnie
https://www.facebook.com/pochlebnie/
Zostań Patronem – dołóż swoją cegiełkę!
Utwory wykorzystane w podcaście:
Gornin – William Rosati
Avocado Street – Wes Hutchinson
Lovable Clown Sit Com – Sir Cubworth